Wil je kijken wat er tijdens jouw verblijf allemaal te doen is in Luttenberg en in Salland? Kijk op de SallandApp of op de digitale, toeristische kaart van Luttenberg!
Als je bij ons in de buurt, of iets verder de provincie in, wilt wandelen, is het ook leuk de WandelApp “Wandelen in Overijssel” van Landschap Overijssel te downloaden in de App- of PlayStore.

Het dorp Luttenberg

Luttenberg ligt in de Overijsselse streek Salland, in de driehoek van Deventer-Zwolle-Almelo. Het dorpje heeft ongeveer 2200 inwoners en wordt de ‘Parel van Salland’ genoemd en vormt een goede uitvalsbasis om de wijde regio te ontdekken.

We liggen op een kilometer afstand van een Toeristisch Overstap Punt. Hier komen knooppunten bij elkaar en starten leuke wandelingen.
Luttenberg betekent kleine berg. Het heeft een eigen bergje van 31 meter hoog, dat los ligt van de oostelijker en zuidelijker gelegen Heuvelrug. Vanaf de bosrand heb je een mooi uitzicht over de Hellendoornse berg, Haarlerberg en Holterberg.

In het dorp zijn onder andere twee café-restaurants (brasserie/snackbar), een supermarkt, fietsverhuur, twee musea en een paar leuke winkeltjes:  Grotzooi, met vintage meubelen en woonwinkeltje Zus&Zo.
Wil je nader kennis maken met het boerenleven? Via de mooie Bergweg wandel je zo naar een leuke Landwinkel, beleefboerderij en een avonturentuin. Je kunt hier rondleidingen krijgen over het boerenbedrijf of lekkere streekprodukten kopen.

Voor meer informatie over Luttenberg, klik op het linkje hier rechtsboven.

 

 

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Op een paar kilometer afstand ligt het veelzijdige Nationale Park De Sallandse Heuvelrug. Dit is één van de grootste droge heidegebieden van West-Europa.
Glooiende heidevelden liggen hier tussen gemengde bossen. Er is veel te doen. Je kunt hier fietsen, lekker wandelen, mountainbiken, een baltsende korhoen spotten in de vroege ochtend of met de boswachter op pad.

Het is een zeer afwisselend gebied. Een schitterende plek voor  natuurliefhebbers.
Vanaf de Sprengenberg en de Koningsbelt heb je mooie uitzichten, van Zutphen tot Zwolle!

Op een kilometer of 5 of 6 van onze boerderij, vind je de Lemelerberg. Hier is ook het hoogste punt van de Sallandse Heuvelrug. Wanneer je daar bovenop staat, heb je een schitterend uitzicht over de wijde omgeving. In de verte zie je bij helder weer aan de ene kant Duitsland liggen, aan de andere kant de Veluwe.

 

 

Leuke steden en dorpen in de buurt

Op 5 kilometer ligt het leuke dorpje Hellendoorn. Hier zijn in de oude kern enkele leuke musea, een hele oude Romaanse kerk en enkele wandelingen uitgezet. Eten en drinken kan hier ook prima! Het buitengebied van Hellendoorn is erg mooi en er zijn veel activiteiten.
Bij Hellendoorn is de Regge ook op haar mooist. Deze rivier meandert zich een weg door de bossen, velden en essen. Erlangs lopen mooie fiets- en wandelpaden en je kunt er supermooi kanoën!

Tijdens een wandeling of fietstocht is het ook leuk om Ommen of Holten te bezoeken. Beide liggen op zo’n 15 kilometer van BuitenOosten.

Slingerend tussen Overijssel en Gelderland stroomt de IJssel. Dit is een schitterende, levendige rivier met  een afwisselend landschap. Boomgaarden, oude herenboerderijen, dijkhuisjes en leuke steden als Zutphen, Deventer, Zwolle en Kampen. In de uiterwaarden is het leuk wandelen. Je loopt langs paarden, wilgen en koeien en af en toe komt er een boot voorbij varen.

Deventer, een eeuwenoude Hanzestad, ligt op zo’n 25 kilometer vanaf BuitenOosten. Het heeft één van de oudste en best bewaarde binnensteden van ons land. Het is hier heerlijk winkelen, zitten, kijken en leuke plekjes bezoeken. Wij hebben hier zelf jaren gewoond, dus weten er de weg!

Zwolle, de hoofdstad van Overijssel, is eveneens een prachtige Hanzestad. Hier vind je leuke restaurants, winkels en o.a. museum de Fundatie. Het is zo’n 25 kilometer rijden.

Er zijn genoeg wandel-, fiets- en autoroutes aanwezig om te gebruiken. Op www.salland.wandelweb.nl kun je leuke wandelingen in de omgeving downloaden!